Kaivos-ja mineraaliteollisuus

Alan luotettava valaisintoimittaja jo yli 50 vuoden ajan

Kaivosteollisuuden olosuhteet ovat erityisen vaativia pölyn ja lian suhteen.

I-Valo on toimittanut erityisesti haastaviin asennusympäristöihin suunniteltuja kestäviä valaisinratkaisuja jo yli viiden vuosikymmenen ajan. Kaivosteollisuus asettaa valaisimille erityisiä haasteita asennusympäristön tyypillisesti ollessa erittäin pölyinen sekä monesti myös kostea ja kuuma. Lisäksi kaivoksissa suoritettavat räjäytystyöt vaativat valaisimilta erityistä tärinänkestoa ja valaisimen paineentasaus tulee tehdä hallitusti. Mikäli valaisimessa ei ole paineentasausventtiiliä tai suodatinta, alkaa valaisin ajan myötä vuotaa paineen rikkoessa tiivisteet. I-Valon valaisimet on aina varustettu asennusympäristön vaatimalla suodatintyypillä.

I-Valon valaisinten muotoilussa on myös huomioitu kaivoksissa tyypillisesti esiintyvä lika ja kosteus. Tiivistyvä kosteus ja sen myötä valaisimen pintaan kertyvä lika tippuu rungon terävästä reunakantista alas eikä näin ollen valu suojalasille likaannuttaen sitä.

Hyvä valaistus on osa kaivostyöskentelyn turvallisuutta. Työskentelyalueilla on järjestettävä yleisvalaistus siten, että työntekijöiden on mahdollista hahmottaa ympäristönsä ja jalankulku on turvallista. Yleisvalaistus toteutetaan monesti valaisinmastoilla. Huonot valaistusolosuhteet johtavat silmien ja keskushermoston väsymiseen ja voi johtaa tapaturmiin. Hyvä häikäisynhallinta on ensiarvoisen tärkeää niin työviihtyvyyden kuin -turvallisuudenkin kannalta. Riittämätön yleisvalaistus lisää heijastusten aiheuttamaa häikäisyä.

Alueilla, joilla vaaditaan tarkkaa huomiokykyä, on järjestettävä yleisvalaistusta tehokkaampi ja väriltään keltainen kiinteä tai vilkkuva huomiovalo. I-Valo on toimittanut asiakasratkaisuna valaisimia keltaisella sulkulasilla varustettuna mm. kaivostunneleiden risteysalueille erityisen tarkkaavaisuuden lisäämiseksi.

Retrofit-ratkaisut

Koska I-Valon valaisinratkaisut ovat aina olleet todella pitkäikäisiä, on vanhoja purkauslamppuvalaisimia edelleenkin käytössä laajalti. I-Valolla onkin kattava valikoima retrofit-paketteja, joilla vanhat valaisimet voidaan muuntaa energiatehokkaammiksi ledivalaisimiksi. Ledit tuottavat paljon valoa kulutettuun energiaan nähden ja I-Valon ledivalaisinten valotehokkuus on erinomaista tasoa. Tältä sivustolta näet saatavilla olevat retrofit-ratkaisut, sekä millä nykyaikaisella ledivalaisimella voit korvata vanhan I-Valo valaisimen saneerauskohteissa.

Uusien valaisinten kehitystyössä ratkaisut pyritään suunnittelemaan jo lähtökohtaisesti tekniikaltaan helposti päivitettäviksi. Ledien kehittyessä käyttäjän on helppo vaihtaa tekniikkapaketti uusimpaan tekniikkaan, kun valaisin on tullut käyttöikänsä päähän.

Lyömättömät ominaisuudet

 • ratkaisut erittäin kuumiin lämpötiloihin
 • valotehokkuus
 • energiatehokkuus
 • erinomainen häikäisynhallinta
 • korkea IP-luokitus (tiiveysluokka)
 • suodatintekniikka pitää valaisimen sisäosat puhtaana ja valaisin säilyttää tiiveytensä (suodattaa ilmasta likahiukkaset sekä tasaa räjäytystöiden aiheuttamat paineenvaihtelut)
 • kestävä alumiinirunko
 • C5-rasitusluokan pinnoite (hyvin ankara teollisuusilmasto)
 • sulkulasivaihtoehdot tarpeen mukaan (suosittelemme kaivosteollisuuteen mattahimmennettyä karkaistua turvalasia, mutta saatavana on myös polykarbonaatti sekä akryyli)
 • D-merkintä (valaisimen pintalämpötila ei ylitä 90°C)
 • LED-valaisin syttyy ilman viivettä (vrt. saneerauskohteiden purkauslamppuvalaisimet)
 • pitkä elinkaari
 • valaisimen päivitettävyys (vaihdettava tekniikka) pidentää käyttöikää entisestään
 • laaja valikoima erilaisia liitäntävaihtoehtoja
 • monipuolinen valikoima asennuskiinnikkeitä
 • erinomainen tärinänkesto

Maanalaiset alueet

Alueilla, joita maanalaisissa kaivosissa valaistaan, valaisimelta vaaditaan hyvän valotehon ja energiatehokkuuden lisäksi hyvää korroosionkestoa, erinomaista häikäisynhallintaa ja korkeaa tiiveysluokkaa. Tunnelit ja ajoradat pyritään valaisemaan yhdellä valaisinlinjalla, joten valaisimelta edellytetään optiikkaa, joka levittää valoa hyvin sivusuunnassa. I-Valon valikoimasta löytyy useita leveällä valonjaolla olevia matalarunkoisia valaisimia tunnelivalaistukseen. Ne on varustettu suodattimella, joten räjäytystöiden paineenvaihtelut eivät tuota ongelmia. Valaisin säilyttää tiiveytensä, kun ilmanpaine pääsee kulkemaan hallitusti suodattimen kautta eikä näin riko valaisimen tiivisteitä tai liimauksia. Valaisimilla on korkea IP-luokitus (IP66 ja IP67).

 

Alla suosittelemamme tuotteet

6721/6741, MARCO, CADOR, DAVI, DORA

Prosessitilat

Kaivos- ja mineraaliteollisuuden prosesseissa kuten murskaus, jauhatus ja rikastus esiintyy tyypillisesti runsaasti pölyä ja tärinää sekä rikastusprosessista riippuen myös mahdollisesti muita ilman epäpuhtauksia kuten kaasuja.

Prosessitiloissa suosittelemme käytettäväksi pölysuodattimella varustettuja valaisintyyppejä. Mikäli ilmassa esiintyy kaasuja, on suositeltavaa valita yhdistelmäsuodattimella varustettu valaisin. Koska ilmassa on epäpuhtauksia kannattaa sulkulasivaihtoehtona suosia karkaistua turvalasia, jota saa sekä kirkkaana että mattahimmennettynä. Karkaistu turvalasi on helpompi pitää puhtaana, eikä lika tartu lasin pintaan samalla tavalla kuin akryyli tai polykarbonaattikupuihin.

Tietyillä prosessialueilla myös korkeat lämpötilat rasittavat valaisimen tekniikkaa. I-Valo on erikoistunut nimenomaan kuumien ympäristölämpötilojen valaistukseen ja valikoimasta löytyy tähän tarkoitukseen suunniteltuja laadukkaita ratkaisuja.

 

Alla suosittelemamme tuotteet

6721/6741, DAVI, MARCO, XENRE, XENRE60/70, HITE LED, DANI

Ulkoalueet

Tehdasalueen ulkovalaistuksessa valaisimelta vaaditaan erinomaista valotehokkuutta sekä optimaalista valonjakoa. Valaisinten tulee kestää myös vaihtelevien sääolosuhteiden rasitusta. Erityisesti pohjoismaissa valaisimilta vaaditaan toimintavarmuutta myös pakkasolosuhteissa. Lisäksi valaisinten asennuskiinnikkeiden tulee kestää mm. tuulen rasitusta.

Ulkovalaistus tehdasalueella pitää sisällään tyypillisesti aluevalaistuksen (mm. paikoitusalueet, katualueet) sekä rakennusten läheisyydessä olevat lastauslaiturit, seinän vierustat ja erilaiset katokset, sekä ulkona sijaitsevien prosessialueiden valaistuksen.

Aluevalaistus:

 • Suuri valoteho
 • Häikäisemätön optiikka
 • CLO-optio
 • Alumiinirunko C5-korroosioluokan pinnoitteella
 • Laaja valikoima asennuskannakkeita

Rakennusten seinustat, katokset, lastauslaiturit, kulkusillat:

 • Sulkulasivaihtoehdot (akryyli, polykarbonaatti ja lasi)
 • Valaisimen pitkä elinikä ja tekniikan päivitysmahdollisuus
 • Energiatehokkuus
 • eSense-ohjausmahdollisuus
 • Häikäisemätön optiikka
 • Korkeat IK ja IP -luokitukset
 • Alumiinirunko C5-korroosioluokan pinnoitteella
 • Laaja valikoima asennuskannakkeita, mm. putki- ja kaidekiinnikkeet kulkusilloille
 • Mahdollisuus erikoisliittimiin ja kaapeleihin
 • Räätälöintimahdollisuus asiakkaan tarpeiden mukaan
 • Suodatinvaihtoehdot ja suodattimen suojalipat

 

Alla suosittelemamme tuotteet

XENRE, LUKADAVI

Asiantunteva valaistussuunnittelu

Kaivos- ja mineraaliteollisuuden kohteiden optimaalinen valaistus vaatii asiantuntevaa valaistussuunnittelua. I-Valolla on jo yli viiden vuosikymmenen kokemus vaativien asennuskohteiden valaistussuunnittelusta. Oman valaistussuunnittelupalvelun lisäksi teemme myös tiivistä yhteistyötä alan suurimpien suunnittelutoimistojen kanssa. Suunnittelussa tulee huomioida prosessin vaatimukset sekä mahdolliset valaisinsijoittelun asettamat haasteet. Laaja kiinnikevalikoima mahdollistaa valon saamisen juuri sinne, minne sitä tarvitaan. Valaisinvalinnassa tulee huomioida asennusympäristön lämpötila, ilmankosteus sekä mahdolliset epäpuhtaudet.

Valaisinvalintaan sekä itse laskentaan vaikuttavat seikat käydään läpi huolellisesti asiakkaan kanssa ennen suunnittelutyön aloittamista. Tarvittaessa kohteeseen voidaan tehdä myös kartoituskäynti.

DIALux Evo

I-Valo käyttää valaistussuunnittelussa saksalaista DIALux Evo -valaistussuunnitteluohjelmaa. Ohjelmalla lasketaan valaistusstandardin mukainen suunniteltavaan tilaan tarkasti optimoitu valaistus, jolloin tilaan osataan investoida juuri oikea valaisinmäärä. I-Valo on DIALin Premium Partner, jolloin meillä on mahdollisuus tarjota maksutonta DIALux-ohjelmistoa käyttäville suunnittelijoille kaikki I-Valon valaisimet sisältävä valaisinkatalogi eli plug-in. Näin tuotteitamme on helppo selata ja valita suoraan laskentaohjelmassa.

Asiantuntevan suunnittelumme tuloksena toimitamme asiakkaillemme kattavan laskentatuloksen, jossa on mm. tarkat valaisinmäärät tyypeittäin, luksitasot (lux) tiloittain, tilojen  3D-visualisointi sekä väärävärikuvat valaistustasoista.

Lataa Plug-In

Ilmaisen valaistussuunnitelman voit tilata ottamalla yhteyttä valaistussuunnitteluumme tai täyttämällä tilan perustiedot sivuilla olevan lomakkeen kautta.

Valaistussuunnittelu

VALAISTUSSUUNNITTELIJA

Teemu Nuutinen

teemu.nuutinen@i-valo.com +358 50 408 8431

Myynti

MYYNTIPÄÄLLIKKÖ, SUOMI JA BALTIAN MAAT

Kimmo Luokomaa

kimmo.luokomaa@i-valo.com +358 40 765 8009
MYYNTIPÄÄLLIKKÖ, SUOMI

Juha Kiviniemi

juha.kiviniemi@i-valo.com +358 50 559 4624
MYYNTIPÄÄLLIKKÖ, SUOMI

Mika Ojaniemi

mika.ojaniemi@i-valo.com +358 40 556 9528
MYYNTIJOHTAJA

Jussi Veijola

jussi.veijola@i-valo.com +358 40 5490 155

Asiakkaita ja yhteistyökumppaneita