Making the world brighter
Since 1971
I-Valo on valaistuksen ammattilainen.
Lähtökohtamme on, että haasteet on tehty voitettaviksi. Meillä on kokemusta valaistuksesta jo yli 50 vuoden ajalta, jona aikana olemme kehittyneet oman alamme huipuksi. Ratkaisemme tilanteen kuin tilanteen, asiakkaan toiveita kuunnellen.
I-Valo Oy
Asiakkaat ensin
Kaikki lähtee asiakkaasta ja heidän valaistustarpeistaan.
Tilavaatimukset huomioiden
Suunnittelemme ja tarjoamme valaisimet aina tilojen ja niiden ominaisuuksien pohjalta.
Tunnettu maailmalla
Asiakkaamme sijaitsevat ympäri maailman.
Jatkuva kehitys
Hyödynnämme jatkuvasti uusinta valaistusteknologiaa ja teemme yhteistyötä laadustaan tunnettujen tavarantoimittajien kanssa.
Yli 50 vuoden kokemus teollisuusvalaistuksesta.
Yli 10 000 myytävää tuotevarianttia
Yli 40 asiakasmaata.
Ammattitaitoista työntekijää (2020).
Mistä kaikki alkoi?
1800-luku
Öljylamppu
Öljylampunlaseja puhalletaan kaikissa Suomen lasitehtaissa.
1881
Iittalan lasitehdas
Ruotsalainen lasinpuhaltaja P.M.Abrahamsson perusti Iittalan lasitehtaan pieneen Iittalan kylään, silloiseen Kalvolan kuntaan.
1882
Sähkölamppu
Sähköhehkuvalo tulee Suomeen ensimmäiseksi Finlaysonin tehtaille Tampereelle.
1895
Sähkövalo sytytetään Iittalassa ensimmäistä kertaa
Lasitehtaan hiomossa ja konttorissa valaisee 60 hehkulamppua, mutta hytissä työskennellään vielä kuuman lasin hehkun valossa.
1800-luvun loppu
Valaisinlasi on tuontituote
Ensimmäiset valaisinlasit tuodaan maahan.
1900-1920
1917
A. Ahlström Oy
Vuonna 1897 Iittalan lasitehtaan tehtaanjohtajaksi tullut Anders Nordstedtin poika Claes Norstedt myy Iittalan lasitehtaan osakkeet A. Ahlström Osakeyhtiölle.
1920-luku
Valaisinkupujen valmistus Iittalassa
Iittalan lasitehtaalla alettiin valmistamaan valaisinkupuja. Lähes kaikilla muillakin Suomen lasitehtailla alkaa olla omia kupumalleja, mutta tuonnista ollaan yhä riippuvaisia.
1930-1960
1930
Valaisinlasin valmistus Suomessa
Suomi on valaisinlasin suhteen omavarainen. Kauklahden lasitehdas Espoossa on maamme suurin valaisinlasivalmistaja.
1959
Kierrekupustandardi
Erkki Hyppönen Iittalan lasitehtaalla luo kierrekupustandardin.
1960-luku
1961
Riihimäen Lasin valaisinmallit siirtyvät Iittalan lasitehtaalle
Vaihtokaupassa Riihimäen lasitehdas saa kristalli- ja puristelasin valmistuksen.
1960-luvun alku
Iittalan valaisinmallisto
Iittalan lasitehtaan valaisinmallisto käsittää lähes 1000 kupua, joista suuri osa värillistä lasia.
1963
Muotoilija Valto ”Vate” Kokko (26. toukokuuta 1933 – 25. toukokuuta 2017 Helsinki) tulee Iittalan lasitehtaan palvelukseen ja ryhtyy suunnittelemaan Iittalan omia valaisimia ja saneeraamaan valaisinkokoelmaa. Kokko suunnittelee I-Valolle oman tuotemerkin.
Iittalan lasitehtaan valaisimet tarvitsivat oman tuotemerkin. Koska lasi jo tunnettiin nimellä i-lasi, päätti Kokko antaa valaisimille nimeksi i-VALO. Laseissa pyöreällä punaisella pohjalla oleva i-kirjain korvattiin valaisimissa valkoisella i:llä, joka on nelikulmaisella sinisellä pohjalla. Nimestä tuli, ei vain tuotemerkki, vaan myös valaisintehtaan ja myöhemmin itsenäisen I-Valo Oy:n nimi.
1970-luku
1971
I-Valon valaisintehdas valmistuu
Hallinnollisesti I-Valo kuuluu Iittalan lasitehtaaseen, jonka isännöitsijänä, myöhemmin tehtaanjohtajana toimi DI Håkan Söderström. I-Valon tuotepäällikkönä toimi ins. Paavo Paajanen.
1973
Laadukkaan teollisuusvalaisinratkaisun kehitys alkoi
Selvitystyötä tehtiin teollisuuden valaistukseen perehtyneiden henkilöiden kanssa. Yleinen käsitys oli, että hyvää valaisinta vaikeisiin olosuhteisiin ei ollut vielä olemassa. Valaistusta hankaloittivat:
- Pöly ja muut ilman epäpuhtaudet
- Korroosio
- Epänormaalit lämpötilat
- Mekaaninen särkyminen
Koska ongelma oli teollisuuslaitoksissa yhteinen, alettiin yhdessä miettiä siihen ratkaisua.
1975
Teollisuusvalaisinten valmistus
I-Valo sai ensimmäisen teollisuusvalaisintilauksensa silloiselta Rautaruukki Oy:n Raahen tehtaalta keväällä 1975. Tilaus sisälsi yhteensä 250 kappaletta 400 W pystymallisia syväsäteilijävalaisimia suurpainenatriumlampulla ja tietenkin suodatintekniikalla varustettuna. Valaisinten suorituskyky oli mitoitettu +100 ᵒC hetkellistä ja +80 ᵒC jatkuvaa ympäristön lämpötilaa varten.
1980-luku
I-Valo hallitsee kotimaan teollisuusvalaistusta
Metalliteollisuuden lisäksi erityisesti metsäteollisuus ja ennenkaikkea paperi- ja selluteollisuus, olivat ottaneet I-Valon omakseen.
Vuosikymmenen kolmena viimeisenä vuotena oli Suomen paperiteollisuudessa rakennusbuumi. Silloin rakennettiin tai saneerattiin yhteensä 22 paperikonetta, joista neljään tuli I-Valon ns. Vaakamallit ja kaikkiin muihin I-Valon Regular-syväsäteilevät valaisimet. Hyvin pian voitiin todeta, että Suomessa ei enää paperikonetta rakennettu tai saneerattu niin, ettei saliin olisi tullut I-Valon valaisimia.
1982
Vientikauppa alkaa
I-Valo tekee ensimmäiset toimitukset ulkomaille. Hyvä asema kotimaisissa paperitehtaissa poikii myös vientikauppaa kun suomalaisten Englannissa ja Ranskassa omistamat paperitehtaat investoivat I-Valon teollisuusvalaisimiin, paljolti hyvien kotimaankontaktien ansiosta.
1985
Iittalan lasitehtaan ja I-Valon tiet eroavat eri toimitiloihin
Ahlströmin sisällä alkaa uudelleenorganisointi ja I-Valo siirtyy osaksi rakennusmateriaaliteollisuutta.
I-Valo ostaa sekä Iittalassa valmistetut että tuontikuvut Iittalan lasitehtaalta.
Mainetta ja kunniaa
Samana vuonna I-Valo voitti kultamitalin valaisinalan parhaasta innovaatiosta BATIMAT-messuilla Pariisissa. Valinta suoritettiin noin 3500 näytteilleasettajan joukosta, joita oli saapunut 28 maasta. Valaisinjätti Philips tuli kilpailussa hopealle.
1986
I-Valon toiminta siirretään Strömforsin tehtaanjohtajan vastuualueeseen
Paavo Paajasesta tulee valaisintehtaan tehdaspäällikkö. Paajanen oli I-Valon pitkäaikainen vetäjä, hän jäi eläkkeelle vuonna 2005.
1990-luku
2000-luku
2000
I-Valosta tuli itsenäinen I-Valo Oy
Tehtaanjohtaja Paavo Paajanen nimitetään I-Valon toimitusjohtajaksi.
2009
I-Valon ensimmäinen LED-valaisin
I-Valon ensimmäinen LED-valaisin SOL LED -yleisvalaisin koteihin ja julkisiin tiloihin lanseerattiin. Valaisin valittiin Rakennusmateriaali- ja tuoteteollisuuden tietopalvelun päätoimikunnan toimesta vuoden 2010 rakennustuotteeksi. Suosittu SOL LED oli myynnissä pitkään, aina vuoteen 2023 saakka. Valaisin oli varustettu vaihdettavalla LED-moduulilla.
2012
FIT FOR THE FUTURE-konsepti – Kestävän kehityksen edelläkävijä
I-Valo palvelee olemassa olevia asiakkuuksiaan ledimurroksessa ja lanseeraa LED Retrofit ja Service Pack -paketit, joilla voidaan päivittää suositut purkauslampulla varustetut laajasäteilijävalaisimet energiatehokkaisi LED-valaisimiksi.
Myös yleisvalaisin Sol LED suunniteltiin siten, että sen LED-moduuli on helposti vaihdettavissa. Näin asiakkaiden, joilla on käytössään perinteistä tekniikkaa olevat valaisimet ei ole välttämätöntä investoida kokonaan uusiin valaisimiin vaan voivat päivittää nykyvalaistuksensa uusimpaan LED-tekniikkaan kustannustehokkaasti. Vastaavasti uusissa LED-valaisimissa voidaan edelleen tehdä ns. perinteinen ”lampunvaihto” vaihtamalla tekniikkapaketti aina viimeisintä tekniikkaa edustavaan päivityspakettiin.
2013
Ruotsalainen Fagerhult-valaisinkonserni osti I-Valo Oy:n.
Fagerhult on yksi Euroopan johtavia valaistusalan ryhmittymiä, jolla on tytäryhtiöitä 30 eri maassa ympäri maailman. Jälleenmyyntiyhtöt mukaan luettuna toimintaa on yli 40 maassa. Fagerhult on toiminut valaistusalalla vuodesta 1945.
Nykyhetki
I-Valo on korkeasta laadustaan tunnettu teollisuusvalaisinvalmistaja Suomessa ja Euroopassa
I-Valolla on asiakkaita yli 40:ssä maassa, suurimpina vientimaina Ruotsi, Ranska, Saksa, Itävalta ja Puola. Laitevalmistajien mukana I-Valon valaisimia on myyty merkittäviin projekteihin myös mm. Aasiassa, Etelä-Amerikassa sekä konserniyhteistyönä Lähi-Itään.
I-Valolaiset ovat ylpeitä ammattitaidostaan ja tuotteistaan. Yritys on riittävän pieni joustamaan asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan, mutta riittävän iso, jotta suuretkin projektit pystytään toimittamaan luotettavasti, laadusta piiruakaan tinkimättä.
I-Valo uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme antamalla sähköpostiosoitteesi. Tiedotamme uutiskirjeessämme uusista tuotteista, tapahtumista sekä ajankohtaisista asioista.